Hihetetlen, de már gyermekkorban felfedezhetőek azok a jelek, melyek egészség-szorongásra utalnak. Előfordulhat, hogy a 10-12 éves gyermek kéri minden nap, hogy mérjük meg a lázát, vagy gyakori hasfájás miatt folyton azt kérdezgeti, hogy nem beteg-e, nem fog-e meghalni, mint a nagymama, akinek mindig gyomorgörcse volt. – Hogyan ismerheted fel, hogy gyermeked egészség-szorongó? Hogyan segíthetsz neki?

 

Mit hall az egészség-szorongó gyermek szülője?

Az egészség-szorongással küzdő gyerekeket nehéz megnyugtatni. Naponta többször is kérdezgethetik a szülőt, hogy nem beteg-e, vagy nem kapott-e el valamit. A szülő sokszor már nem tudja, mit válaszoljon, hogyan nyugtassa meg gyermekét. Abban is tanácstalanok lehetünk, elvigyük-e orvoshoz az újabb és újabb panaszokkal, mikor már számtalanszor kiderült, hogy nincs semmi baja. 

Anya, nagyon szeretlek!” (min. 10-szer esténként!)

Anya, ettem ma egy kiflit, de nem mostam előtte kezet, nem kaptam el valamit?

Anya, nincs lázam? Úgy fázom?

Gyere értem az iskolába, rosszul vagyok!

A szülő egy ideig türelmes és megértő. Aztán már nem érti, miért nem szűnnek a rosszullétek, a kérdések, az aggódás. Egyre feszültebb, mert nem tudja, hogy gyermeke panaszainak vagy a rosszalló környezet (családtagok, pedagógusok) szavának higgyen. A szívünk ezt diktálja, az eszünk azt. De mi a jó a gyermeknek? Elkényeztetem azzal, ha érte megyek az iskolába, mikor rosszul érzi magát? A válaszom: NEM! Viszont utána kell járni, mi okozza a szorongást, és kezelni kell.

 

15 jel, mely arra utalhat, hogy a gyermeked egészség-szorongó

Azt a felnőttet, aki túl sokat foglalkozik egészségével, és folyton azon aggódik, nincs-e valamilyen komoly betegsége (pl. rák, szívbetegség, stb.), hipochondernek nevezzük. Ők azok, akik sosem nyugszanak meg, amikor negatív orvosi lelet kerül a kezükbe. Újabb és újabb vizsgálatokra jelentkeznek, hogy kiderítsék, mi a bajuk. Ennek a zavarnak a jelei már gyermekkorban is felfedezhetők.

Természetesen nem minden egészségével foglalkozó gyermek hipochonder! Gyermekkorban ezt nem diagnosztizálják így. Inkább arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a gyermek szorong, melyet ha enyhítünk, megszűnnek ezek az aggodalmaskodó gondolatok, kérdések, testi tünetek! (A szorongás testi tüneteiről bővebben itt olvashatsz!)

Az egészség-szorongás tünetei a következők lehetnek:

 1. Gyermeked minden nap kérdéseket tesz fel arra vonatkozóan, hogy nem kapott-e el valamit, nem beteg-e.
 2. Gyakran kéri, hogy mérjük meg a lázát.
 3. Túlzottan figyeli testének jelzéseit (azonnal észreveszi, ha erősebben dobog a szíve, vagy ha valami folt van a bőrén.)
 4. Fél, attól, hogy valamilyen súlyos betegsége van.
 5. Nehezen tudja elterelni az egészséggel-betegséggel kapcsolatos gondolatait.
 6. Ha hall egy betegségről, azt gondolja, neki is olyan van.
 7. Mondogatni szokta, hogy erősebben dobog a szíve, nehezen kap levegőt.
 8. A családtagok szerint túlságosan sokat aggódik az egészsége miatt. Például: túl sokat foglalkozik azzal, hogy amit megevett és ahogy megette nem okoz-e betegséget.
 9. Sokszor hiányzik az iskolából, mert rosszul érzi magát.
 10. Olyan dolgokat, tüneteket vesz észre magán (pl. dudor a bőr alatt), amit senki más nem érzékel.
 11. Sokszor érez olyan fájdalmat, melyet az orvos nem tud megmagyarázni.
 12. Szorongásos, pánikszerű rohamai vannak, amikor úgy gondolja, beteg lett valamitől. (Így kezelheted gyermeked szorongásos rohamát!)
 13. Nagyon érdeklődő, ha valaki olyan van a környezetében, aki beteg.
 14. Fél a haláltól, foglalkoztatja a betegség-halál-elmúlás kérdésköre. (Hogyan beszélgessek a halálról vele? Ötletek itt!)
 15. Rákeres, utánanéz bizonyos betegségeknek a neten.

 

A fenti tünetek leírása csupán kiindulópont. Ha úgy gondolod, hogy gyermeked egészség-szorongás problémájával küzd, keress fel egy gyermekpszichológust!

 

Hogyan segíthetek szorongó gyermekemnek?

Fontos tudni, hogy a gyerek nem direkt szorong. Ő ezt nem tudatosan csinálja, és nem azért, hogy minket idegesítsen. Hatalmas feszültség van benne, melyet nem ért és nem tud kezelni, ezért kérdezget folyton, ezért igényli a szülő közelségét, mert az átmenetileg biztonságot nyújt neki.

Az egészség-szorongás tüneteinek enyhítésére, megelőzésére létezik néhány praktika. De fontos, hogyha gyermeked tünetei nem enyhülnek, akkor keressetek fel egy gyermekpszichológust. Sajnos, nem tudunk minden problémát otthon, egyedül megoldani!

7 tipp otthonra:

 • Ha azt gondolod, hogy gyermeked beteg, ne kérdezgesd tőle, hogy “Nincs neked lázad, olyan sápadt vagy?” vagy “Nem beteg ez a gyerek, olyan rossz az étvágya?”. Ezzel csak tovább tápláljuk benne a betegséggel kapcsolatos szorongást…
 • Beszélgessetek a gyermekeddel az egészség-szorongás témájáról. – Mondd el neki, hogy vannak olyan gyerekek, akik túl sokat foglalkoznak azzal, hogy nem betegek-e. Ha sokszor arra gondol, hogy ez vagy az fáj, vagy rosszul lesz, akkor ez előbb-utóbb be is következhet. De ezek a gondolatok megváltoztathatók.
 • Mondd el neki, hogy először próbálja logikusan kikövetkeztetni, hogy mit miért érezhet. Például, ha nagyon erősen ver a szíve, lehet azért van, mert előtte sietett valahova, vagy megbotlott. Ő azt hiszi, szívbetegsége van, pedig csak egy átmeneti, természetes testi reakcióról van szó.
 • Kíméljük meg a gyermeket a saját betegségünk, és ismerőseink betegségeinek a részleteitől.
 • Minimalizáljuk a betegségekkel, szörnyűségekkel kapcsolatos mondanivalónkat a gyermek előtt.
 • Ne nézzen olyan műsorokat a gyermek, amelyben betegségeket mutatnak. Nem életkorának megfelelő, csak tovább növeli benne a szorongást. Inkább, ha kérdez, válaszoljunk neki életkorának megfelelően.
 • Ha mi is túlaggódó típusok vagyunk, természetes, hogy ezt tanulja el tőlünk a gyermek. Igyekezzünk reálisan kezelni a betegségekkel kapcsolatos helyzeteket, tüneteket, akkor gyermekünk is könnyebben, reálisabban fog állni a témához.

Győzzétek le az egészség-szorongást!

Az egészség-szorongás, bár tüneteiben különbözik a többi gyermekkori szorongásfajtától, enyhítését-oldását tekintve hasonló. A szorongások kezeléséhez érdemes hatékony stresszoldó technikákat elsajátítani. Ilyen gyermekkorban a progresszív izomrelaxáció, a rendszeres sportolás, és egyéb sikerélményt, örömet okozó tevékenységek, hobbik. A hatékony szorongásoldásról bővebben itt olvashatsz.

5 tipp otthonra:

Gondolkozz pozitívan!

Minden nap összegezd, mi volt JÓ.

Állítsd meg a negatív gondolatokat! Mikor jelentkeznek, képzelj el egy STOP-táblát, és hívj be jó élményeket, pozitív gondolatokat!

Ha foglalkoztat valami, oszd meg valakivel, aki megért téged. Ha kibeszéled magadból, már megkönnyebbülsz.

Lépj tovább! Ha felismered a nem kívánatos gondolatokat, ne foglalkozz velük, csinálj valamit. Foglald le magad valami mással, pl. segíts valakinek!

Jó is lenne, ha mindenkinél ilyen egyszerűen megoldódna a probléma. De akkor sem kell elkeseredni, ha egyedül nem megy. Azért vannak képzett szakemberek, hogy ilyen esetekben segítségünkre legyenek.

Ha az egészség-szorongás nem múlik el, kérjetek segítséget! Komolyabb esetekben  a relaxációs terápia, valamint a kognitív viselkedésterápia a leghatékonyabb.

 

Ha hasznosnak találtad a cikkben olvasott információt, oszd meg másokkal is!

 

fotók: pixabay.com

felhasznált irodalom: Natasha Daniels: 13 Signs of Health Anxiety in Children: When it is Beyond Sickness (Psychcentral blog)