Stresszkezelés, szorongásoldás gyermekkorban

Ahogy nőnek a gyerekek, úgy “szorulnak be” az intézményekbe, úgy köti le őket egyre több foglalkozás, majd tanóra. Nincs sok idő beszokni az óvodába, bölcsődébe, mert anyunak/apunak mennie kell vissza dolgozni, és nincs átmenet az óvoda-iskola között sem. A szorongásoldás gyermekkorban nagyon fontos, mégis sokszor nincs rá idő! A mindennapok részévé kellene tenni, a sok külön óra mellett, vagy helyett!

A gyerekek nagy része könnyedén veszi az akadályokat, és hamar alkalmazkodik. Egy részük azonban szenved, a szorongó gyermekek még szorongóbbá válhatnak, mely akár hisztivé, daccá is fokozódhat. Ők lehetnek később azok, akik mindent megtesznek azért, hogy foglalkozzanak velük, és minél többet otthon lehessenek (pl. mert fáj a hasuk, vagy hányingerük van). A gyermekkori szorongás tünetei azonban nem mindig egyértelműek, és az okai is többfélék lehetnek.

Szülőként és pedagógusként is fontos feladatunk, hogy megtanítsuk gyermekeink számára

a hatékony stresszkezelő, szorongásoldó technikákat!

Fontos, hogy életmódjukban rendszeresen jelen legyen a zene, a játék és a mozgás. A kiegyensúlyozott gyermeki fejlődéshez elengedhetetlenül fontos a napi több órányi kötetlen játék, szabad levegőn való mozgás, és a szülő támogató jelenléte, szeretete.

A gyermekekkel éppen ezért érdemes minél korábban megtanítani olyan stresszkezelő, szorongásoldó technikákat, melyeket később önállóan is használni tudnak.

Melyek a leghatékonyabb szorongásoldó technikák?

Többféle stresszoldó technika létezik, ezek közül néhány könnyen elsajátítható és végezhető otthon is, másokhoz szakember szükséges.

Gyermekkorban bizonyítottan hatékonyak:

  • A légzéses technikák: lassú légzés, hasi légzés
  • Irányított vizualizáció, vagy imaginációs technika
  • Progresszív izomrelaxáció (izom feszítése, ellazítása)
  • “mindful” gyakorlatok (figyelem elterelésére, akaratlagos irányítására)
  • Önmegnyugtató tevékenységek: festés, rajzolás, színezés, gyurmázás, agyagozás, faragás, gyöngyfűzés, ékszerkészítés, kötés, horgolás, varrás, kirakó
  • Koncentrált figyelmet igénylő társas tevékenységek: kártyajátékok, társasjátékok, építőjátékok
  • Írás: napló, egyéb
  • Olvasás
  • Testmozgás: séta, futás, tánc,

 

Hogyan tanítsuk őket a stresszkezelésre a különböző életkorokban?

Pszichológusként, és három gyermek édesanyjaként is azt gondolom, hogy szülőként nagy hangsúlyt kell fektetnünk a szorongásoldásra gyermekkorban. Fontos a megelőzés. Már akkor el kell kezdeni megtanítani a hatékony stresszoldást a gyermekeinknek, amikor még nem is igazán éri őket stressz. Hiszen minél hamarabb rutinszerűvé válik egy-egy önmegnyugtató, szorongásoldó technika, annál valószínűbb, hogy vészhelyzet esetén gyermekünk használni fogja!

Pici babáknál

a megnyugvást, ellazulást segíti elő az édesanya közelsége, a ringatás, az éneklés, a babamasszázs, a baba mondókás tornáztatása, és az ölbéli játékok. Nagyon pozitív hatása van a gyermek viselkedésére és fejlődésére a hordozókendők használatának is.

Óvodáskorban

látjuk, hogy mivel szeretnek a gyermekek játszani, amikor azt csinálhatnak, amit ők szeretnének. Bízhatunk bennük, olyat választanak, ami a legmegfelelőbb a számukra. Például láthatjuk, hogy mennyire imádnak a gyerekek hintázni! Ez teljesen kikapcsolja, önfeledten boldoggá és szabaddá teszi őket. Eleinte anya, apa vagy valaki más löki a hintát, aztán mikor már ő is megtanul biztonsággal hintázni, órákig képesek ezzel ringatni, nyugtatni magukat.

A hinta, mászóka, kergetőzés, szaladgálás, fára mászás mind-mind olyan játék mely a gyermeket teljesen kikapcsolja és feltölti, sőt a későbbiekben a tanulási képességek fejlődéséhez is hozzájárul. Engedjük gyermekeinket sokat kötetlenül, szabadon mozogni!

A mesék világa, a rajzolás, festés, gyurmázás, a szabad szerepjátékok – mind azt a célt szolgálják, hogy a gyermek megismerje a világot, és megpróbálja a feszültségeket feldolgozni.

 

Mikortól tanuljon a gyermek speciális szorongásoldó módszereket?

Láthatjuk, hogy a szorongásoldás gyermekkorban egy folyamat. Már magzati korban elkezdődik, az anya hasában. A speciális módszerekre nem csak akkor van szükség, amikor gyermekünk már láthatóan szorong! Érdemes megelőzésképpen, már korábban megtanítani neki az egyszerűbb technikákat (légzéses technikák).

Amikhez pszichológus segítsége szükséges, az a progresszív izomrelaxáció és az autogén tréning módszere:

Körülbelül 3-4 éves kortól érdemes a progresszív izomrelaxáció módszerével megismertetni a gyermeket. Ehhez ma már egyre több ún. relaxációs mesekönyv nyújt segítséget. Fontos szempont, hogy eleinte meseként olvassuk, ne erőltessük, ha ő nem akarja. Később játékosan, anyával, apával, testvérrel együtt minden nap meg lehet csinálni a gyakorlatokat. Így a lazítás, feszültségoldás a mindennapok részévé válik, beépül a napirendbe, és ha véletlenül kimarad, a gyerek igényli majd!

Kiskamasz, kamaszkortól (10-13 éves kortól) elsajátítható az autogén tréning módszere, mely világszerte a legtöbbet kutatott, tudományosan igazolt relaxációs módszer. 12-15 hét alatt egy olyan technika kerül a gyermek vagy felnőtt birtokába, mely egész életén át a segítségére lehet. Rengeteg pozitív érzelmi, viselkedés- és gondolkodásbeli, valamint élettani hatása van, melyekről az ajándék e-bookban olvashatsz.

Tudj meg többet a gyermekkori szorongásoldás hatékony módszereiről! Töltsd le most az ajándék e-könyvet!

(A feliratkozással elfogadod az Adatvédelmi nyilatkozatot.)