Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta pszichológus - szorongásoldás specialistaDr. Árvainé Koczok Márta

Tanácsadó szakpszichológus és relaxációs terapeuta vagyok, emellett három gyermek édesanyja. 2004 óta foglalkozom óvodás és iskolás gyermekekkel, szüleikkel. Tapasztalataim szerint a pszichológushoz inkább a magatartás-, és tanulási problémákkal küzdő gyermekek jutnak el, a szorongó gyermekek nem kapnak elég figyelmet és segítséget.

 

Miért épp a szorongó gyermekek?

Mert sokszor természetesnek gondoljuk azt, hogy ha egy gyermek szorong. Hisz mi is féltünk gyermekként sok mindentől. “Nem baj az, majd megedződik, majd elmúlik!” – gondolják sokan. Pedig a szorongó gyermek szenved, és a tartós túlzott mértékű szorongás a testi-lelki egészségre káros hatású! Kevesen veszik ezt komolyan, pedig egyre több a szorongó gyermek, és felnőtt is!

Dr. Árvainé Koczok Márta is, mint oly sokan, szorongó gyermek és kamasz volt. Tapasztalatait már ekkor gyűjteni kezdte! Később pszichológus hallgatóként már azt kutatta, hogy a szorongás miként befolyásolja a tehetséges gyermekek teljesítményét. Első munkahelyén, iskolapszichológusként pedig nagyon fontosnak tartotta, hogy prevenciós céllal relaxációs csoportokat tartson. A gyerekekre a rendszeres relaxálás nagyon jó hatással volt.

 

Miért vegyük komolyan a szorongást?

A szorongás természetes, és szükségünk van rá ahhoz, hogy jól működjünk. Akkor van baj, ha a szorongás uralja az egész napunkat, befolyásolja gondolkodásunkat, figyelmünket, teljesítményünket, alvásunkat és egészségünket. A túlzottan szorongó gyermek csendes, jól viselkedik, nem feltűnő! Ezért a szülők, pedagógusok sem veszik komolyan, hogy ezek a gyermekek szenvednek, akár igazi fájdalmaik is lehetnek, és ha tartósan fennáll ez az állapot, meg is betegedhetnek.

Ma már mindenki tudja, hogy a szorongás népbetegség. Nagyon sok embert érint, köztük a gyermekeket is egyre korábban, és egyre nagyobb mértékben! Készségeket, szorongásoldó technikákat pedig nagyon kevés szülő, vagy intézmény tanít a gyermekeknek.

Dr. Árvainé Koczok Márta honlapjával szeretné felhívni a szülők, pedagógusok figyelmét arra, hogy vegyük komolyan a gyermekkori szorongást! Sok esetben nem múlik el a túlzott mértékű félelem, aggódás. Nem növi ki a gyermek, és akár testi tünetbe is átfordulhat, mely után orvosi kezelésre lesz szüksége a gyermeknek, és ez az egész családra hatással lehet!

A Ne szorongj! honlapon minden kedves érdeklődő hasznos és gyakorlatias írásokat, információkat találhat a gyermekkori szorongással és annak lehetséges otthoni oldásával kapcsolatban.

Segítsünk együtt a szorongó gyerekeknek!

 

Milyen módszerekkel segítek én?

Módszereim között szerepel a progresszív izomrelaxáció és az autogén tréning, imagináció, mentális gyakorlatok relaxált állapotban. A relaxációs módszereket a gyerekek igényeihez alkalmazkodva alkalmazom más pszichológiai eljárásokkal kiegészítve.

A módszerekről részletesebben az ajándék e-könyvemben és ebben a cikkben olvashatsz!

 

Hol olvashatod még cikkeimet, írásaimat?

Ne szorongj! Blogon: http://neszorongj.blog.hu/
Szülők Lapján: http://www.szuloklapja.hu/szakerto-reszlet/49
Nagyszülők Lapján: http://www.nagyszuloklapja.hu/szakerto-reszlet/49/dr-arvaine-koczok-marta.html
Párbaj blogon: http://parbaj.blog.hu/ és http://parbaj.cafeblog.hu/
Facebook-on: https://www.facebook.com/neszorongjblog

Kérdezni szeretnél tőlem?

Jelen oldalon, a Kapcsolat menüpont űrlapján keresztül vagy a https://www.facebook.com/neszorongjblog oldalon, privát üzenetben.

Szeretnél meghívni előadást tartani?

Dr. Árvainé Koczok Márta e-mailcíme, elérhetősége: koczokmarta [kukac] neszorongj.hu