Nap mint nap rengeteg stressz éri a gyermekeket. Állandóan alkalmazkodni kell, feszes a napirendjük, kevés idő marad a felszabadult, örömteli játékra. Éppen ezért már gyermekkorban is nagyon fontos az önmegnyugtatás, önkontroll, a szorongások kezelésének képessége, a feltöltődésre, kikapcsolódásra szánt idő. Ebben segítik a gyermekeket a napi rendszerességgel végzett relaxációs gyakorlatok. – Szülők, gyermekek, nagyszülők, szakemberek vagy pedagógusok segítségét igénylik ehhez a gyermekek.

Miért jók a relaxációs gyakorlatok a gyerekeknek?

Ma már egyre többen ismerik, vagy hallottak a relaxációról. A relaxációnak sokféle fajtája létezik, széles körben alkalmazzák.

Mivel minden ember más, mindenkinél más módszer lehet hatásos.

A relaxációs gyakorlatok célja, hogy a testet és az elmét megnyugtassák. Ha állandó készenlétben élünk, mindig aggódunk valamin, a testünk megfeszül, folyamatosan rágódunk valamin. Ez hosszútávon kimerítő, és akár betegítő hatású is lehet.

Gyermekeknél is a folyamatos stressz, az állandó aggódás krónikus fáradtsághoz, testi tünetekhez, végső soron megbetegedéshez vezethet. 

A relaxációs gyakorlatok rendszeres használata segít a mindennapi stresszoldásban, és a szorongás kezelésében.

A relaxációval megtanulja, hogyan figyelje teste jelzéseit, milyen az, amikor feszült, és milyen a teste, amikor nyugodt. A módszerrel elsajátíthatja, hogyan tudja akaratlagosan előidézni a nyugodt, ellazult állapotot, azaz megnyugtatni önmagát.

A rendszeresen végzett relaxációs gyakorlatok általános hatása:

 • önbizalom növelése
 • kreativitás, motiváció felkeltése
 • önkontroll, testtudatosság képességének fejlődése
 • koncentráció- és megjegyzőképesség javulhat
 • jó közérzet, jobb hangulat
 • fáradékonyság csökkenése
 • önmegnyugtatás, ellazulás, kikapcsolás elsajátítása
 • szorongás könnyebben oldódhat
 • dac, ingerlékenység kevésbé jelentkezhet
 • megkönnyítheti az elalvást, és pihentetőbbé teheti az alvást
 • általános jótékony élettani hatások jelentkezhetnek (pl. természetes légzésritmus, pulzus, emésztési folyamatok)
 • önismeret fokozódik
 • javulhat a teljesítmény.

A rendszeresen végzett relaxációs gyakorlatoknak láthatjuk tehát, mennyi pozitív hatása lehet. Emellett fontos megemlíteni, hogy mellékhatása nincs, a szorongásoldó gyógyszerekkel szemben, melyek szedése gyermekkorban csak nagyon ritkán ajánlott! Egyénre szabható módszer.

Hozzászokást viszont okozhat, hiszen ha egy nap nem relaxálunk, bizony nagyon hiányozhat!! 🙂

 

Miben különböznek a relaxációs gyakorlatok gyerekeknek a felnőtteknek szólóktól?

A gyermek nyelve a játék, a mese. Életkorukból és kognitív fejlődésükből adódóan nagyon élénk a képzeletük, és fogékonyak a különböző történetekre. Nagy szerepet kap ebben az életkorban a játékosság mellett a mozgás. Főként a kisebb gyermekek izegnek-mozognak a gyakorlatok közben, sokszor nem szívesen csukják be a szemüket.

A lényeg a fokozatosságon van, és semmit nem szabad erőltetni, amit nem akar, de ha elég kreatívak vagyunk, könnyen fel lehet az érdeklődésüket kelteni!

Az igazán hatékony relaxációs gyakorlatok gyerekeknek jellemzően:

 • játékosak,
 • használják a gyermek fantáziáját, képzelőerejét,
 • mozgásos elemeket tartalmaznak.

A relaxációs gyakorlatok gyerekeknek igénylik egy felnőtt (szülő, nagyszülő, pedagógus, szakember) segítségét. Akkor hatékonyak, ha napi rendszerességgel végzi a gyermek, több héten át.

 

Melyek a jó relaxációs gyakorlatok gyerekeknek?

Nagyon sokféle relaxációs gyakorlat létezik. Tudományosan vizsgált módszerekről bővebben itt olvashatsz.

Kedvünkre válogathatunk a különféle légzőgyakorlatoktól kezdve, a relaxációs meséken át, a mindfulness-ig. Fontos tudni, hogy az interneten is elérhető relaxációs gyakorlatok gyerekeknek prevenciós célúak, azaz a megelőzést, általános jó közérzetet szolgálják.

Ha gyermekednek “komolyabb” problémája van, kérd ki képzett pszichológus véleményét!

További hasznos információk a gyermekkori szorongás kevésbé ismert tüneteiről itt!

Én nagyon kedvelem a relaxációs meséket, mivel a gyermekekkel mesébe illően ismerteti meg a progresszív izomrelaxáció módszerét. Gyakran az szokott vele lenni a gond, hogy túl hosszú, a gyermek egyszer-kétszer meghallgatja, de nem szereti minden nap elvégezni a gyakorlatokat. És természetesen erőltetni nem lehet, és nem is szabad!

Szeretem a légzőgyakorlatokat is, mert gyorsak, egyszerűek és hamar hatnak!

Az igazán hatékony módszerek (progresszív izomrelaxáció, mindfulness, autogén tréning) elsajátításához a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület által képzett szakemberre van szükség.

 

Otthon is végezhető relaxációs gyakorlatok gyerekeknek

Az általam összeállított relaxációs tréningben a kezdetektől vezetem végig a 6-12 éves gyermekeket a progresszív izomrelaxáció módszerének elsajátításában. Érdekel

 

 

Kamaszok és fiatal felnőttek számára összeállított tréninget itt találod.

Az otthon önállóan végezhető relaxációs gyakorlatoknál be kell tartani néhány alapszabályt, melynek ismerete ugyancsak a tréning részét képezi.

További egyszerű relaxációs gyakorlatok gyerekeknek hamarosan! Ne maradj le! Kövesd a Ne szorongj! blogot a facebook-on!

További szorongásoldás tippek szülőknek itt!

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal! köszi

Ne maradj le semmi érdekesről, iratkozz fel a neszorongj.hu hírleveleire, és máris tiéd az ajándék minikönyv a hatékony gyermekkori szorongásoldásról!

 

fotók: pixabay.com, neszorongj.hu