Mit jelent az. hogy nem beszél a gyerek? Egyáltalán egy szót sem mond vagy otthon felszabadultan beszél, de máshol nem lehet egy szavát sem hallani? Ez utóbbi jelenségről lesz szó ebben a cikkben. Miért nem beszél a gyerek az óvodában, iskolában, ha otthon semmi gond nincs vele? Hogyan segíthetünk a gyermeknek?

Zsófi 6 éves nagycsoportos óvodás. 3 éves kora óta nem hajlandó megszólalni az oviban. Az óvónők kérték pszichológiai vizsgálatát iskolaérettség szempontjából, melybe a szülők is belegyeztek, bár szerintük nincs semmi komoly probléma, hisz otthon a gyermek vidám, felszabadult, és csacsogó…

 

Hanna első osztályos, szőke hajú kislány. Első ránézésre olyan mint a többi kisgyermek, ám amikor a tanító néni kérdést tesz fel, ő soha nem jelentkezik, rá sem néz a tanító nénire. Láthatóan fél valamitől. Ha a tanító néni kedvesen őt szólítja, nem válaszol. Ha kéri, hogy súgja meg legalább a választ, talán azt megteszi. Hanna a szünetben egyedül játszik. Nem beszélget a társaival, ők sem keresik a társaságát. Már megszokták, hogy Hanna sosem válaszol, és nem vesz részt semmilyen közös tevékenységben…

A fent említett kislányok a szelektív mutizmusnak nevezett szorongásos zavarral küzdenek. A bizonyos helyzetekben jelentkező némaság tünete 3-6 éves kor között kezdődik, és kezelés nélkül évekig elhúzódhat, egyre komolyabb problémákat (pl. elhúzódó szeparációs szorongás, szociális szorongás, iskolai alulteljesítés, teljes izoláció) eredményezve. Az, hogy a gyermek nem beszél, egy tünet, melyre oda kell figyelni, és időben segítséget kérni.

Sajnos a szülők sokszor észre sem veszik, hogy baj van, hiszen otthon minden rendben. Gyermekük aranyos, énekel, táncol, beszélget a megszokott, biztonságos környezetben. Nem tartják problémának, hogy a gyermek idegen helyzetben bátortalanná, félénkké válik, és szinte nem hajlandó még az ölükből sem kimászni. A szülő és gyermek közötti túlzottan szoros kapcsolat tovább erősítheti a gyermekben a szorongást, melyet akkor él át, amikor önállóan, a szülő nélkül kell lennie, érvényesülnie. Miért nem beszél a gyerek bizonyos helyzetekben és hogyan segíthetünk neki szülőként?

Miért nem beszél a gyerek?

A szelektív mutizmus nevű zavarban szenvedő gyermekek csak bizonyos helyzetekben nem beszélnek:

Van olyan gyermek, aki például orvosi rendelőben, vagy védőnői vizsgálaton nem hajlandó megszólalni. Mások csak a dadus nénivel “állnak szóba”, és van olyan gyermek is, aki a szülőn kívül szinte senkivel nem beszél. Kamaszkorban előfordulhat, hogy megszólal, de beszéde alig érthető halk suttogás, és láthatóan “retteg” beszédhelyzetben.

Ezek a gyermekek nagyon szenvednek, és hiába próbálkoznak, nem tudják legyőzni az őket eluraló szorongást. A szorongás olyan mértékűvé nő bennük, hogy elnémítja őket.

A háttértényezőket kutató szakemberek nem tudják pontosan, mi okozza ezt a gyermekkori szorongásos zavart.

  • Feltételezik, hogy a család túlóvó, túlvédő hozzáállása tovább mélyíti a problémát.
  • Általában a mutista gyermek családjában van más szorongó családtag is. A genetikai hajlam öröklődésén kívül azonban a környezet,  a családi minta, a nevelés is szerepet játszhatnak.
  • Kiválthatja valamilyen trauma is, például instabilitás, stressz a családban, költözés vagy akár haláleset.
  • Az hogy nem beszél a gyerek, egy nem megfelelő megküzdési módot használ a szorongás leküzdésére. Ezt a problémamegoldási mechanizmust fenntartja a sok negatív tapasztalat, s egy ördögi kör alakul ki: a gyermeket kérdezik, de ő nagyon fél, nem tudja, mit feleljen, ezért inkább nem mond semmit. A szülő ezt a reakciót elfogadja, és a gyermeke segítségére siet, megvédi őt, válaszol helyette. Ettől mindenki megnyugszik, ám a következő alkalommal újra ez történik és a gyermek nem tanulja meg a kommunikációt, mindig a szülőhöz menekülne segítségért.
  • Lányoknál gyakrabban fordul elő ez a zavar.

 

Hogyan segíthetünk szülőként?

Szülőként gyermekünk viselkedéséről akkor kapunk hiteles képet, amikor először intézménybe (bölcsödébe, óvodába) kerül. Korábban a védőnőnél, vagy a gyermekorvosnál töltött néhány percből vonhatunk le következtetéseket.

Fontos, hogy elfogadjuk a környezet visszajelzéseit, és belássuk, hogy gyermekünk bizonyos szituációkban annyira szenved, annyira fél, hogy ezt mi már nem tudjuk kezelni.

Minél hamarabb ismerik fel azt, hogy a gyermek némaságának hátterében nem egyszerű félénkség húzódik meg, annál hamarabb és hatékonyabban lehet nekik segíteni.

Támogassuk gyermekünk pszichológiai terápiáját, hiszen ott a gyermekkel és a családdal semmi rossz nem történik!

Általában a szelektív mutizmussal küzdő gyermek a pszichológusnál ugyanúgy nem beszél, mint más idegen környezetben, vagy ismeretlen felnőttek jelenlétében. A pszichológiai konzultációkon a gyermek és a szülő együtt vehet részt, hogy a gyermek szorongását fokozatosan tudjuk feloldani. A szülő és a gyermek szétválasztása általában azonnali pánikreakciót szokott eredményezni, és a gyermek ilyenkor hevesen tiltakozik a szülőtől elválás ellen.

Nem az a cél, hogy a gyermeket sokkoljuk, hanem az, hogy szépen fokozatosan előkészítsük a szülőről való leválást, és az önálló megküzdési képességek kialakítását. Ez csak a szülővel történő szoros együttműködésben sikerülhet!

 

Mi segíthet még, ha nem beszél a gyerek?

Számos praktika létezik még, amit szülőként is bevethetünk. Az egyik legfontosabb, hogy a család ne zárkózzon be, nyissunk mi is a világ felé. Ha a gyermekünk látja, hogy kiegyensúlyozott baráti kapcsolatokat ápolunk, és abban felszabadultan veszünk részt, akkor ő is kedvet kaphat a barátkozáshoz.

Fontos, hogy olyan szituációkba kerülhessen, ahol van lehetősége ismerkedni. Minél fiatalabb a gyermek, annál könnyebben oldható a társas helyzetben jelentkező szorongása. A felnőttekkel való kapcsolatban segítségül lehet egy számunkra szimpatikus gyermekpszichológus. Emellett azonban érdemes elvinni a gyermeket lovasterápiára, vagy mozgás-, művészetterápiás alkalmakra is. Itt is fog találkozni gyermekekkel, de a tevékenységek közben észrevétlenül lép majd kapcsolatba idegen felnőttekkel is.

A relaxációs technikák otthoni gyakorlása is oldhatja a gyermek szorongását. A légzőgyakorlatok, és a progresszív izomrelaxáció is hatékony lehet, ha néhány hónapon keresztül minden nap gyakoroljuk!

 

A Te gyermeked sem beszél az óvodában, iskolában? Te hogyan segítesz neki?

 

Ne maradj le az újdonságokról! Kövesd a Ne szorongj! blogot a facebook-on is!

Iratkozz fel a hírlevelekre, és máris letöltheted az ajándék minikönyvet a hatékony gyermekkori szorongásoldásról!