Sok gyermek szorong, ezért nehéz lehet megállapítani szülőként, mikor kell pszichológushoz vinni a gyermeket. Sok családban lehet dilemma, hogy mikor és miért kell segítséget kérni.

Ha a családban más szorongó személy is van, akkor könnyebb azt mondani, hogy “én is ilyen voltam/vagyok, azért ilyen a gyerek!” Valóban, a szülőtől örökli a gyermek a hajlamot a szorongásra, ez is lehet az egyik oka a gyermekkori aggódásnak. Ám fontos tudni, hogy

a gyermek szenved, ez neki nem jó,

és ha nem tudja levezetni vagy oldani a benne felgyülemlő feszültséget, akkor az hosszútávon komolyabb problémák kialakulásához vezethet!

 

Mikor kell pszichológushoz vinni a gyermeket?

  • Ha a gyermek rendszeresen feszült, ideges, folyton aggodalmaskodik valamin.
  • Testi tünetek (pl. fejfájás, hasfájás, hányinger, hányás, bepisilés, alvás problémák) jelentkezésekor is lehet gondolni a szorongásra!
  • Amikor a szorongás olyan mértékű, hogy hatással van a mindennapi életre: pl. nem a tőle elvárható szinten teljesít, vagy nem tud beilleszkedni a közösségbe, esetleg nem tud elaludni s emiatt folyton fáradt.

 

Miért kell pszichológushoz vinni a gyermeket?

A pszichológus képzett szakember, bár nem orvos, mégis úgy kellene rá tekinteni, mint a háziorvosra. Jó lenne, ha lenne minden háziorvosi rendelőben egy “házipszichológus” is, mert akkor könnyebben bekopogtatnánk és kérnénk tanácsot.

A pszichológus olyan problémákon tud segíteni, ahol például az orvostudomány nem. De a megelőzésben és a rehabilitációban is fontos szerepet tölthet be.

A lelki egészség ugyanolyan fontos, mint a testi egészség!

És minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke boldog és kiegyensúlyozott legyen! Ha úgy látjuk, hogy gyermekünk problémája pszichológusi segítséget igényel, ne szégyelljük és ne halogassuk! A problémák egy része sajnos nem múlik el, hanem átalakul más tünetté, vagy komolyabbá válik!

Előfordulhat, hogy néhány konzultáció segíthet, máskor viszont hosszabb terápiára lehet szükség! D e mindig tartsuk szem előtt, hogy ezt a gyermekünkért tesszük! És higgyétek el,

a gyerekek nagyon szeretnek pszichológushoz járni!!! Még a kamaszok is!

 

Nagyon különleges helyzet ez: 50 percig csak és kizárólag vele foglalkoznak, csak rá figyelnek! Ilyen kevés van az életben, és látványos változások érhetők el náluk.

 

Milyen szakemberre van szükség?

 

1./ HÁZIORVOS – PSZICHOLÓGUS

Testi tünetek jelentkezésekor először mindig a gyermek háziorvosához forduljunk! Ő megvizsgálja a gyermeket. Ha a leletek, vizsgálati eredmények negatívak, de még fennáll a probléma, akkor ebben az esetben javasolt pszichológushoz vinni a gyermeket.

Ha testi tünetek nem jelentkeznek, de látjuk gyermekünkön, hogy gyakran elsírja magát, félénk, visszahúzódó, akkor kérhetjük a gyermek pszichológiai vizsgálatát a területileg illetékes Pedagógiai Szakszolgálatban.

 

2./ GYERMEKPSZICHOLÓGUS

A gyermekpszichológus elérhető mindenki számára ingyenesen a területileg illetékes Pedagógiai Szakszolgálatban. De dolgozhat gyermekpszichiátriai osztályokon, ambulanciákon is, vagy akár magánrendelés keretei között. – A pszichológus egyetemet végzett, képzett szakember, aki a pszichológia eszközeivel és módszereivel szakszerű segítséget tud nyújtani a szorongó gyermekeknek és szüleiknek is. Jó, ha ismeri a relaxációs módszereket, melyek bizonyítottan hatékonyak a gyermekkori szorongás kezelésében.

Az iskola- vagy óvodapszichológushoz is fordulhatunk. Tőle is kérhetünk tanácsot? Ő az intézményben, helyben dolgozik, a gyermeket meg tudja figyelni a csoportban is. Szükség esetén pedig továbbirányítja a gyermeket.

 

3./ GYERMEKPSZICHIÁTER

Ha a gyermek szorongása olyan mértékű, hogy a pszichológiai terápia önmagában nem elegendő, a pszichológus javasolhat, kérhet gyermekpszichiáter szakorvosi vizsgálatot. A gyermekpszichiáter ambulánsan elérhető. Szükség esetén gyógyszert írhat fel a gyermek számára.

 

Mi történik a pszichológusnál?

  • A pszichológus az első alkalommal egy problémafeltáró interjút készít. – Ez egy irányított beszélgetés a gyermek problémáival kapcsolatban. Ezen általában a gyermek és szülő együtt vesznek részt.
  • Ezután kerül sor az anamnézis felvételére, mely során adatokat, információkat gyűjtünk a gyermek fejlődésével kapcsolatban. Ezen az alkalmon általában csak a szülők vesznek részt.
  • Az utána következő alkalmak során történik a gyermekkel való kapcsolat kialakítása és a diagnosztizálás különféle pszichológiai “tesztek”, eljárások segítségével. Ezek életkortól függően lehetnek: rajztesztek, kérdőívek, interjúk, egyéb diagnosztikus tesztek (attól függően, hogy pontosan, mi a gyermek problémája).
  • Megfogalmazzuk a találkozások célját is, és kitűzzük azt az időpontot, amikor megnézzük, hogy kell-e folytatni a terápiát, vagy elegendő volt ennyi segítség.
  • A diagnózis függvényében a pszichológus terápiás tervet készít, és szükség esetén olyan módszereket tanít a gyermeknek, melyek hozzájárulnak a pozitív irányú változáshoz.
  • A pszichológus a szülővel folyamatosan konzultál, kapcsolatot tart. Szükség van az együttműködésre, a kölcsönös bizalomra, ahhoz hogy valóban segíteni tudjunk!

 

A gyermek és szülő motivációjától és a probléma “súlyosságától” függ, hogy mennyi ideig van szükség a pszichológiai terápiára. Általában 10-15 alkalom. 

A terápia szükség esetén természetesen meghosszabbítható, vagy hamarabb lezárható.

 

Mi a helyzet az alternatív módszerekkel?

Tudom, hogy sokan szégyellik, hogy pszichológushoz kell vinni a gyermeket, ezért először gyakran más utat választanak.

Én pszichológusként nem annyira ismerem az alternatív módszereket. Biztosan léteznek speciális diéták, és különféle “terápiák”, kezelések. Én azt javaslom, hogy ebben a témában legyünk nagyon körültekintőek!

Mindenfajta alternatív segítség igénybevételéről konzultáljunk a háziorvossal, vagy a gyermekpszichológussal!

Fontos azonban tudni, hogy a pszichológus képzett szakember. Bizonyítottan tudunk segíteni.

A pszichoterápia olyan változásokat képes elindítani az agyban, mint a gyógyszeres terápia, 

mégsem okoz függőséget, és nincs mellékhatása!

Gyermekek esetében minél hamarabb fordul valaki szakemberhez, annál hamarabb tudunk segíteni. Ha azonban évekig húzódik a probléma, és akkor jelentkeznek, amikor már nagyon nagy a baj, sokkal hosszabb időre van szükség a “gyógyuláshoz” is!

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Tudj meg többet a gyermekkori szorongásról és a hatékony szorongásoldó módszerekről! Töltsd le most az ajándék e-könyvet!

 

Fotó: pixabay.com