A gyermek napja nagy részét az iskolában tölti. Bizonyos mértékben szinte minden gyermek fél valamitől az iskolában. Nem mindegy azonban milyen mértékben, milyen gyakran és hogyan tudja ezt kezelni. Azt szeretnénk, ha jól érezné magát, ám sokszor tapasztaljuk, hogy megijed, fél valamitól, vagy aggodalmaskodik valami miatt. Az iskolai szorongás ronthatja a gyermek teljesítményét, de sokszor addig nem is vesszük észre, illetve nem vesszük komolyan, míg nagyobb baj nem lesz belőle. Mely tünetek alapján lehet felismerni az iskolai szorongást? Hogyan segíthetünk gyermekünknek? Teszteld le gyermeked iskolai szorongását!

 

Az iskolai szorongás teszt

Sokféle szorongásfajta létezik, ezek közül az egyik az iskolai szorongás (teljesítményszorongás). A többi szorongásfajtáról itt olvashatsz részletesebben!

Szülőként sokszor tapasztaljuk, hogy gyermekünk aggódik valami miatt. Félhet a dolgozatok, felelések előtt, retteghet attól, hogy meg kell szólalnia a többiek előtt. Netán mindent megtehet azért, hogy ne kelljen iskolába mennie. Általában a testi tünetekre figyelünk oda a leginkább. Az már ugyanis kétségbeejtő szokott lenni, ha a gyermeknek tartósan fáj a feje, vagy a gyomra az izgalom miatt, netán alvászavar jelentkezik nála. Ám az iskolai szorongásnak többféle jele is lehet (lásd bővebben itt).

Az iskolai szorongás a gyermeket facilitálhatja (ez az ún. facilitáló szorongás), azaz jobb teljesítményre késztetheti, ugyanakkor debilizálhatja is. A debilizáló szorongással küzdő gyermek teljesítményhelyzetben leblokkol, nem tud megszólalni, vagy a dolgozatban a tanultakat leírni. Annyira szorong, hogy semmi másra nem tud gondolni, csak arra, hogy meg fog bukni, vagy mit fognak szólni a szülei, ha rossz jegyet kap!

Az alábbi kérdőív segítségével megnézheted, küzd-e gyermeked iskolai szorongással, és ha igen, milyen mértékben. (A kérdőív nem standardizált, de támpontot ad ahhoz, hogy kérjünk-e segítséget!)

Fontos, hogy a kérdőív kitöltése közben vagy után leüljünk vele beszélgetni. Ha úgy látjuk, hogy sok mindenen aggódik és nehezen megnyugtatható, érdemes időpontot kérni egy pszichológus szakemberhez, aki tanácsadással, terápiával tud segíteni az iskolai szorongással küzdő gyermeknek.

 

Hogyan segíthetsz iskolai szorongással küzdő gyermekednek?

Szülőként nehéz eldönteni, mikor van igazán nagy baj, hiszen általában mi is izgultunk felelés, vagy dolgozatírás előtt, nekünk is voltak szigorú tanáraink.

Sokszor az nem segít, hogyha a szülő is nagyfokú szorongással reagál bizonyos helyzetekre,

vagy túlságosan meg akarja óvni mindentől gyermekét.

Ugyanakkor az sem jó, ha elutasítja, nem veszi komolyan gyermeke aggodalmait, vagy ha nem ér rá foglalkozni vele.

Tippek szülőknek

 1. Fontos, hogy odafigyeljünk a jelekre, arra, ha gyermekünk viselkedése megváltozott-e a korábbihoz képest:
 • Nem képességeinek megfelelően teljesít.
 • Otthon szépen elmondja az anyagot, de az iskolában nem tudja visszaadni.
 • Hullámzó a teljesítménye.
 • Sokszor említi, hogy fáj a feje, a hasa, vagy hányingere van.
 • Nehezen alszik el, vagy éjjel gyakran felébred.
 • Általában fáradt, kimerült.
 • Néha nem kap levegőt, vagy nehezen nyel.
 • Az iskolában kipirul, leizzad, ha felszólítják.
 • Sokszor hideg, nyirkos a keze.
 • Rágja, tépi a körmét, a haját.

2. Próbáljuk meg kideríteni beszélgetéssel, hogy mi okozza nála a fokozott mértékű iskolai szorongást.

3. Nagyon fontos az életmódbeli változtatás. Vagyis legyenek a gyermeknek stresszoldó stratégiái, technikái: rendszeres sport, szakkör/hobbi amiben sikerélménye van, kiegyensúlyozott táplálkozás, relaxációs technikák, elegendő alvás, sok kikapcsolódás és feltöltődés.

4. Ha az iskolai szorongás nem enyhül, hanem állandósul, vagy túl intenzív, ne halogassuk, kérjünk időpontot egy számunkra szimpatikus pszichológustól!

 

Miért olyan fontos az életmódbeli változtatás?

Gondoljunk csak bele, milyen az, mikor naponta 6-8 órát egy olyan helyen töltünk, ahol folyamatos stressznek vagyunk kitéve, és nem tudunk tenni ellene. Az iskolai szorongással küzdő gyermek egész nap szorong, izgul. Ez délutánra teljesen kimerítheti, amitől még inkább hajlamos lesz a szorongásra.

A szorongó gyermek agya  folyamatosan szorongáskeltő gondolatokkal bombázza gazdáját, ez egy ördögi kör, melyből nagyon nehéz kiszállni…

Ha életmódbeli változtatásokkal igyekszünk olyan élményeket biztosítani a gyermekünk számára, amiben felszabadultan, boldogan, felhőtlenül vehet részt, akkor ezzel azt üzenjük az agynak, hogy nem kell mindig készenlétben állni, lehet lazítani is. Ettől erősödik az önbizalma, pozitívabbá válik az énképe, és megtanul általa kikapcsolódni, feltöltődni.

A hatékony szorongásoldás gyermekkorban nem csupán szakpszichológusi tanácsadásból áll. Legalább ilyen fontos az is, hogy a gyermek életében minimalizáljuk a stresszforrásokat, és minél több olyan helyzetet biztosítsunk a számukra, amelyből töltekezhet, amelyben ellazulhat.

Például ha egy iskolai szorongó gyermeket otthon is nógatunk, hogy gyakoroljon minél többet, akkor majd biztosan jobban fog teljesíteni, nem biztos, hogy jót teszünk. Sőt! Inkább azt kellene mondani, hogy “keress magadnak olyan elfoglaltságot, amit nagyon szívesen csinálsz! Kapcsolódj ki egy kicsit, aztán majd gyakorolsz egy kicsit!

Mi sem szívesen viszünk haza munkát, és nagyon feszültek vagyunk otthon is, ha stresszes a munkahelyünk. Szülőnek, gyermeknek egyaránt fontos, hogy legyen hobbija, rendszeresen sportoljon, és legyenek barátai, akikkel lazíthat, beszélgethet, játszhat.

A gyermekeknek szükségük van még a szabad levegőn való mozgásra, a sok kötetlen játékidőre, és a rájuk irányuló osztatlan figyelemre is!

 

Beszélgessünk…

Vegyük tehát komolyan az iskolai szorongásra utaló jeleket! Ne bagatellizáljuk, hanem üljünk le beszélgetni gyermekünkkel, hogy min lehetne változtatni szerinte, hogy jobb legyen! Szánjunk erre időt, töltsük vele szabadidőnket, játsszunk-beszélgessünk vele! Száz óra gyakorlás (veszekedéssel, noszogatással) sem pótol fél óra szülői szeretetet, figyelmet!

A gyermek megnyugszik, ha látja, hogy tudunk egy kicsit vele foglalkozni, hogy megértjük, milyen nehéz neki, és elmondjuk, annak idején bizony mi is sokat izgultunk. Elmondhatjuk, hogy nekünk mi segített átvészelni a nehezebb időszakokat, az undok tanárokat, osztálytársakat..

Te és gyermeked, Ti mit tesztek azért, hogy könnyebben vegye az akadályokat? Mik a bevált módszereitek?

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is! köszönöm!

Ne maradj le az új bejegyzésekről! Iratkozz fel most a hírlevélre, és máris letöltheted az ajándék e-könyvet!