Nagyon sok gyermek szorong. Mégsem tehetjük meg, hogy nem foglalkozunk ezzel, hiszen gyermekünk láthatóan szenved. Mi szülőként, pedagógusként szeretnénk segíteni neki, hogy hatékonyabban tudja kezelni a stresszes helyzeteket, le tudja győzni félelmeit. Igen ám, de hogyan segítsünk? A bejegyzésben konkrét tippeket olvashatsz a szorongásoldó technikák alkalmazásáról.

Honnan ismerhetem fel, hogy  a gyermek szorong?

Valóban sok gyermek küzd szorongásos panaszokkal, mégsem mindegyiküknél nyilvánvaló ez. Vannak, akik könnyebben veszik az akadályokat, másokat jobban megviselnek bizonyos események, változások. Éppen ezért a szorongásoldó technikák tudatos és rendszeres alkalmazása sokat javíthat a helyzetükön.

Mégis honnan tudhatom, hogy a gyermekem szorong?

Az alábbi jelekre érdemes szülőként, pedagógusként odafigyelni:

 • általános nyugtalanság: sokszor olyan nyugtalan, hogy nem bír egy helyben maradni, nem tud egyedül megnyugodni
 • figyelme elkalandozik, nappali ábrándozás jellemzi
 • feszült, ha nehéz feladatokat kell megoldania
 • folyton aggodalmaskodik valamin, és erről kérdezgeti is pl. a szülőt
 • fél, hogy valami rossz fog történni
 • nagyon izgul, ha mások előtt kell megszólalnia: izzad, remeg, elsápad, rosszul lesz, kipirul, elcsuklik a hangja, nem jut eszébe semmi (leblokkol)
 • félénk, visszahúzódó, nincsenek barátai
 • nehezen válik el szüleitől, nem megy táborba
 • nehezen alszik el, igényli a szülő jelenlétét elalvásnál, rémálmok gyötrik
 • fél a sötétben

És amikor a testi tünetek (negatív orvosi leletek mellett) jelzik, hogy szorongás állhat a háttérben:

 • iskolába indulásnál rendszeresen megfájdul a a feje, hasa, hasmenése, hányingere van, esetleg hány
 • órák alatt is rosszul van
 • dolgozatírásnál, felelésnél nem kap levegőt, leblokkol
 • sokszor kell pisilnie, még óráról is kimegy
 • gyakran érzi, hogy a szíve nagyon gyorsan ver
 • könnyen kifárad
 • sokszor nem kap levegőt

Ha a gyermek heteken-hónapokon át több, komolyabb tünettel is jellemezhető, akkor mindenképp kérjük gyermekpszichológus segítségét, mert nem biztos, hogy a szorongásoldó technikák otthoni alkalmazása elegendő!

 

Melyek a hatékony szorongásoldó technikák?

Korábban már sok szó esett a progresszív izomrelaxáció, és az autogén tréning nevű relaxációs módszer pozitív, hosszútávú hatásáról. (Ezekről a módszerekről bővebben itt és itt olvashatsz.) De ezeken kívül mit alkalmazhatunk otthon? Mi van azokkal a gyerekekkel, akik nem akarnak relaxálni? Nekik hogyan segíthetünk?

Valóban vannak olyan gyerekek, akik elutasítják a relaxációs gyakorlatok végzését. Én azt gondolom, hogy a hatékony relaxációs módszereket kiegészítve, illetve enyhe mértékű szorongás esetén kiválóan alkalmazhatók egyéb szorongásoldó technikák is (forrás nyomán), hogy a pillanatnyi “pánikot” enyhítsük, kezeljük. Ezek alkalmazása könnyű, gyors, és személyre szabható. Nincs másra szükség hozzá, csupán a szülő higgadtságára, és szerető odafordulására.

 

10 szorongásoldó technika gyerekeknek

 

1. Rajzold le! – A rajzolás és a félelem konkretizálása, megformálása is feszültségoldó hatású. Bár a legtöbb -főként iskoláskorú- gyermek azt mondja, hogy nem tud rajzolni, mégis bátorítsuk, vagy segítsük tovább az alábbiak alapján: milyen színű lenne, milyen alakja van, mire hasonlít, mi jut róla eszedbe? Le is festheti – a lendületes ecsetkezelés, a színválasztás is enyhíti a szorongás érzését. 

 

2. Mit gondolsz, mi fog történni? – Érdemes a gyerekekkel átbeszélni a lehetséges kimeneteleket. Mi történhet legrosszabb esetben? Mi a legjobb esetben? És mi a legvalószínűbb variáció? Közben biztosítsuk afelől, hogy “Bárhogy is legyen, bármi is történjen, nekem te vagy a legdrágább a világon! Nagyon szeretlek!

3. Csináljuk együtt! –  Sok szorongó gyermek számára már az anya jelenléte megnyugtatóan hat. “Ha kéred, segítek neked! Együtt könnyebb!” Fontos! Ne csináljuk meg a gyerek HELYETT a dolgokat, de támogassuk arról, hogy ha igényli, segítünk neki. Tudja, hogy ez az ő dolga, neki kell megoldania. Elmesélhetjük neki, hogy mi hogyan oldottunk meg egy hasonló helyzetet, nekünk mi segített.

 

4. Számoljuk meg,…! – A figyelemelterelés és az agy aktív használata komoly segítség a túlzott mértékű szorongás esetén! Adjunk neki, konkrét feladatokat: pl. orvosi váróban, számolja meg, hány gyerek van, ebből mennyi fiú, mennyi lány, kin van kék ruhadarab, és így tovább.

 

5. Emlékszel, hogy múltkor is milyen ügyes voltál? – Emlegessünk fel egy korábbi sikeres szituációt. Ez önbizalmat, magabiztosságot ad neki. Ha meg tudta tenni egyszer, most is menni fog!

 

6. Sétáljunk egyet! – A testmozgás és a friss levegő oxigénnel tölti fel az agyat és a szervezetet. A légzést mélyebbé, és kiegyensúlyozottabbá teszi. Tágítja a gondolkodásmódot és javítja a hangulatot! Ha nem tudtok elmenni sétálni, akkor futhat egy helyben, vagy ugrálókötelezhet, pattoghat egy wellness labdán.

 

7. Gyere, ülj az ölembe! – Ez még nagyobb gyermekeknél is a leghatékonyabb szorongásoldó technika. A testi kontaktus nyomán, a mi nyugodt szívverésünknek az érzése, és lassú légzésünk ritmusa könnyen átragad a levegőt kapkodó, szapora pulzusú gyermekre. Nincs ennél jobb orvosság, mint a szeretett személy ölélése, szeretete!

8. Segíts eltolni ezt a falat! – Támaszkodjunk neki egy falnak, és próbáljuk meg eltolni. A progresszív izomrelaxáció izomfeszítéséhez hasonlóan, teljes testének megfeszítésével és ellazításával enyhíthető az általános feszültség vagy izgatottság, félelem érzése.

9. Gondolj valami jóra! – Könnyű azt mondani, mondaná a gyerek! Igen, mert a szorongó agy beszűkült állapotban van. Éppen ezért kell már korábban, nyugodt állapotban keresni olyan jó élményeket, mondjuk 3-at, melyeket akut helyzetben rutinszerűen előhívhatunk, hogy ne akkor kelljen keresgélni. Hisz nagyobb valószínűséggel semmi nem jut eszébe olyankor, vagy inkább negatív élmények.

 

 

10. Fújjunk fel egy lufit! – A szorongásoldó technikák közül az egyik leghatékonyabb a mély, hasi légzést elősegítő gyakorlat. Ha nincs lufink kéznél, fújhatunk pitypangot, ping-pong labdát, vagy buborékfújót. Eltereli a gyermek figyelmét, és közben jó hangulatot varázsol, mert játék lesz belőle! A gyermeknek pedig a lételeme a játék, abban tud a legfelszabadultabban részt venni!

 

Készítsük el a szorongásoldó technikák listáját!

Az a legjobb, ha készítünk egy listát a gyermekünk számára hatékony szorongásoldó technikákról. Amikor baj van, elővehetjük, és kérhetjük, hogy válassza ki: az adott pillanatban, melyik segítene!

Ezeket azért is érdemes végiggondolni, időnként átnézni, módosítani, mert így érzi a gyermek, hogy van segítség, és nincs egyedül. Fontos, hogy tudja, mások is élnek át hasonlót, de a félelmeket, szorongásokat le lehet győzni, meg lehet szelídíteni. És ehhez kell a legnagyobb bátorság!

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

 

fotók: pixabay.com