Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál, Csárdást jár a habverő, bokázik a máktörő...” – így kezdődik Gazdag Erzsi vidám verse. Óvodás és kisiskolás korban a gyerekek imádják a farsangi mulatságot. Beöltözhetnek, átváltozhatnak néhány napra. Egy nagy csoda részeseivé válhatnak. – Miért fontos az átváltozás a szorongó gyermek életében? Hogyan tud ez neki segíteni félelmei leküzdésében, a bátorság megtapasztalásában?

fotó: Pexels, pixabay.com

A farsangi jelmezek üzenete

A gyerekek a farsangi készülődés alatt rendkívül izgatottá válnak, hogy olyan jelmezt kaphassanak, amiben valóban jól érzik magukat. Superman vagy Batman, hercegnő vagy pillangó – számunka teljesen mindegy lehet, számukra azonban egyáltalán nem! Véresen komolyan veszik a beöltözést, és nem véletlenül. Számukra igenis nagyon fontos, hogy legalább egy évben egyszer, kinek vagy minek a bőrében tapasztalhatják meg a világot!

Hisz mást üzen a világnak egy menő és legyőzhetetlen hős és mást egy aranyos kis elefánt. Mást képvisel a csodás hercegnő és a szobalány jelmez. Nem mindegy, hogy gyermekünk melyik szerepet választja, miben érzi otthonosan magát. Fontos jelzés az is, hogy ki meri-e próbálni magát egyáltalán az ő személyiségétől látszólag távol álló szerepben vagy sem.

 

Farsangi jelmez mint szorongásoldás kelléke

A félénk, szorongó gyermek sokszor elutasítja a beöltözés lehetőségét. Főként az első ilyen mulatságok ijesztőek számukra, illetve később az iskolai rendezvények lehetnek még rémisztőek. A színpadon szereplés, a sok ember figyelme és reakciói visszatarthatják a félősebb gyermekeket az átváltozástól.

Fontos azonban hogy ezekben az esetekben is, legalább otthon legyen lehetősége belebújni egy-egy jelmezbe, kipróbálni magát!

Ha mégis sikerül rávenni a gyermeket, hogy beöltözzön, nagyon fontos, hogy milyen jelmezt választ magának. És itt a hangsúly azon van, hogy ő döntse el, hogy milyet szeretne. Természetesen az anyagi lehetőségek vagy a kreativitásunk határt szabnak, de ha sikerül leszűkíteni a lehetőségek tárházát, akkor azok közül válasszon. A “nekem mindegy” típusú hozzáállást ne fogadjuk el. A döntés legyen az övé.

Próbálja ki magát, és értse meg, melyik döntés milyen tapasztalatokkal, érzésekkel, visszajelzésekkel jár. Ebből tud tanulni. Ha nem próbálkozik, nem is érhetik sikerek..

fotó: SchoolPRPro, pixabay.com

 

A hatékony szorongásoldás elősegítése élményekkel

A szorongásoldás lényege nem az, hogy megóvjuk gyermekünket a szorongás érzésétől, megtapasztalásától, hanem hogy hagyjuk belemenni és megtapasztalni a sikert vagy éppen a kudarcot. A sikerélmények szárnyakat adnak a gyermekeknek, a kudarcok visszavetik.

A kisgyermekkorban épp az a megnyugtató, hogy ilyenkor még nagyon képlékeny, plasztikus az agy. A változások nagy részét 10 éves korig érhetjük el. Tehát minden próbálkozás újabb idegpályákat épít ki, és azáltal fejleszti a gyermek személyiségét is. Így lehet egy nagyon félénk gyermekből idővel kezdeményező, kitartó iskolás. Ám ha negatív hatások érik, akkor akár sokkal félénkebb, “áldozat” típus is…

 

A szerep mint pszichodramatikus lehetőség

Ha tovább szeretném gondolni a farsangi jelmezek varázsát, a gyermek pszichodráma jut eszembe. Ennél a nagyon hatékony módszernél csoportos helyzetben élhet át a gyermek szerepeket, konkrét viselkedésmódokat próbálhat ki biztonságos közegben. A társak reakciói, érzései, visszajelzései hozzájárulnak személyiségének fejlődéséhez.

Szorongással küzdő gyermekek esetén is hatásos lehet! További információkért katt ide!

 

Végezetül álljon itt egy kedves versike, melynek őszintesége hűen tükrözi a gyermekek belső bizonytalanságát, melyik jelmezt is válasszák…

Nyulász Péter: Farsang

Van egy vágyam: gomba lenni, nagyra nőni fél nap alatt,
lenne rajtam csipkegallér, és egy jó nagy pöttyös kalap.
Meggondoltam mégse gomba, inkább messze szálló lepke,
fejem búbján két kis csápom, hátamon meg szárnyam lenne.
Pille nem jó, hanem cica!
Elég lesz egy csíkos ruha,
cérna bajusz, hosszú farok,
láthatnák, hogy macska vagyok.
Talán mégis rendőr inkább, tányérsapkás, komoly, délceg,
esetleg egy kalóz vezér, vagy egy fehér lovas herceg.
Van még pár nap eldönteni, mi legyen a tuti jelmez
Az a fő, hogy nemsokára felvonulós jelmezbál lesz:
ágyú dördül, sípszó harsan: fület sértő-bántó fals hang.
Dudafújó, kerepelő, télkergető, zsongó farsang.

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!